Ta strona używa cookie. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Akceptuję

Loading...


Szukaj Menu
A A A wysoki kontrast: A A

Portal Promocji Eksportu



Siła eksportu

Wyślij Drukuj Pobierz dodał: Anna Mackiewicz | 2015-06-01 11:09:00
lubelskie, firmy, gospodarka, eksport, ekologia

Lubelszczyzna może stać się prężnym ośrodkiem eksportowym. Wystarczy tylko powiedzieć, że w przypadku produktów rolno-spożywczych województwo w klasyfikacji ogólnopolskiej zajmuje trzecie miejsce.

Zakłady Azotowe „Puławy” to część Grupy Puławy, nie tylko europejski lider w produkcji nawozów sztucznych, PAP/Wojciech Pacewicz

 

Udział lubelskiego eksportu w strukturze Polski od lat utrzymuje się na podobnym poziomie - ok. 1,5 proc. W przypadku Lubelszczyzny główną rolę w wymianie handlowej odgrywają Niemcy i Ukraina. Ta ostatnia, w ogólnopolskim zestawieniu importerów dóbr i usług z Polski, zajmuje dalszą pozycję.

Wiele grup producenckich i przetwórni nie skupia swojej działalności na rynku krajowym, ale na zagranicznych zamówieniach. I mimo utrudnień wynikających ze specyfiki wschodniego rynku, m.in. kłopotów związanych z wprowadzonym przez Rosję embarga na produkty spożywcze z UE, to lubelskie zakłady na eksporcie zarabiają.

 

źródła: GUS (marzec 2015 r.)

 

Rolnictwo

 

Rolnictwo to bardzo ważny element gospodarki regionu. Grunty rolne stanowią 9,5 proc. wszystkich w Polsce. Zdecydowały o tym warunki glebowo-klimatyczne. Lubelskie jest jednym z najbardziej nasłonecznionych regionów kraju i może pochwalić się gruntami znakomitej klasy.

Dzięki temu województwo lubelskie jest trzecim regionem w Polsce eksportującym produkty rolno-spożywcze. Region jest jednocześnie jednym z krajowych liderów produkcji m.in. jabłek (86 proc. lubelskich zbiorów z sadów), malin (83,9 procent krajowych zbiorów), porzeczek (niemal połowa krajowych zbiorów), truskawek (30,5 procent zbiorów), chmielu i tytoniu oraz warzyw strączkowych i ziemniaków.

W 2013 roku lubelscy sadownicy zebrali ponad 551 tysięcy ton owoców z drzew, co stanowiło ponad 15 procent całej polskiej produkcji. Jeśli chodzi o owoce z krzewów, to dane dotyczące ich produkcji robią jeszcze większe wrażenie. W 2013 roku w województwie lubelskim zebrano 290 tys. ton takich owoców, co stanowiło 48 całej krajowej produkcji.

Rolnictwo ma oczywiście duże znaczenie w gospodarce regionu, który jest trzecim co do powierzchni gruntów rolnych województwem w kraju. Jeszcze niedawno lubelscy rolnicy uprawiali przeciętnie po pięć hektarów ziemi. Obecnie przybywa większych gospodarstw, a środki pochodzące m.in. z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich sprawiają, że to gospodarstwa coraz nowocześniejsze.

Od lat Lubelskie jest krajowym i europejskim liderem produkcji m.in. jabłek. Lubelskie Powiśle to jedno z trzech – obok rejonu grójeckiego i sandomierskiego – zagłębi owocowych. Tylko w gminie Wilków mieszka 750 sadowników, a sady zajmują 15 procent powierzchni gminy, czyli 1,3 tys. hektarów.

W regionie powstał też przemysł przetwórczy. W przerabianie warzyw i owoców inwestują rolnicy indywidualni, grupy producenckie oraz spółki i spółdzielnie.

Jedną z takich firm jest np. Materne z Łopatek niedaleko Nałęczowa. Przedsiębiorstwo produkuje dżemy, mrożone owoce oraz produkty przemysłowe – owocowe wsady i nadzienia stosowane w piekarnictwie, mleczarniach czy przy produkcji słodyczy. Materne jest częścią francuskiej grupy Andros.

Branża przetwórstwa spożywczego przyciąga kapitał zagraniczny. Inną spółką z kapitałem zagranicznym – tym razem z brytyjskim - jest Uren Novaberry, która w gminie Bełżyce produkuje mrożone owoce i eksportuje je do Wielkiej Brytanii, Francji, Danii, Norwegii, Szwecji, Niemiec i na Łotwę.

Marka Osmofrost (specjalność: mrożone owoce i warzywa) to z kolei firma z kapitałem niemieckim, podobnie jak spółka zajmująca się skupem i sprzedażą owoców – LST-Polska czy biłgorajski producent wina Ambra.

Nieprzypadkowo właśnie w podlubelskiej Elizówce działa największa we wschodniej Polsce hurtowa giełda rolno-towarowa.

 

Ekolider

 

Bardzo ważną częścią całego, lubelskiego rolnictwa jest produkcja ekologiczna. Według danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych z 2013 roku województwo lubelskie zajmuje piątą pozycję w kraju pod względem liczby producentów ekologicznych. Ponad 2 tys. gospodarstw ma certyfikaty potwierdzające produkcję pozbawioną chemicznych środków ochrony roślin i sztucznych nawozów. W takich gospodarstwach stosuje się wyłącznie ekologiczne substancje (minerały lub nawozy zielone), naturalnie występujące w przyrodzie. Tak samo jest w przypadku żywienia zwierząt, gdzie stawia się na ekologiczne pasze.

 

 

Największe grupy producenckie skupiające ekologiczne gospodarstwa w woj. lubelskim to Brzost-Eko (dziewięciu członków uprawiających ponad 138 hektarów ziemi) oraz Spółdzielnia Producentów Ekologicznych B&S (sześciu członków i blisko 178 hektarów).

Lubelskie może pochwalić się też największymi działającymi w Polsce organizacjami zrzeszającymi ekologicznych producentów . To Polskie Towarzystwo Rolników Ekologicznych oraz Stowarzyszenie EkoLubelszczyzna.

 

 

Produkcja Cydru Lubelskiego w Woli Dużej k. Biłgoraju, PAP/Wojciech Pacewicz

 

Rolnictwo stało się w naturalny sposób podstawą do rozwoju towarzyszącej mu branży przetwórstwa owocowo-warzywnego. Oprócz prężnie działających grup producenckich, takich jak Grupa Producencka Owoców Miękkich i Warzyw (gmina Frampol), Nadwiślańskie Zrzeszenie Producentów Chmielu (gmina Wilków) czy Zrzeszenie Producentów Owoców i Warzyw (gmina Mełgiew), w województwie funkcjonują także liczne zakłady przetwórstwa warzyw i owoców. Do największych należą: Chłodnia „Mors” w Zamościu, Polski Ogród w Rykach czy zakład Materne w Łopatkach koło Nałęczowa.

 

 

Ważną rolę w rozwoju rolnictwa w województwie odgrywa także produkcja i przetwórstwo zbóż. Jedną z najbardziej rozpoznawanych marek w kraju jest producent mąk, makaronów i płatków śniadaniowych Lubella w Lublinie. Do dużych zakładów przetwórczych zaliczyć należy także: Chełmskie Zakłady Zbożowe, Zamojskie Zakłady Zbożowe czy Elewator Zbożowy Elewar w Krupcu.

Istotną rolę w rozwoju przemysłu i lokalnej gospodarki odgrywają także powiązane z rolnictwem: cukrownie (Krasnystaw, Werbkowice), mleczarnie (Krasnystaw, Chełm) czy zakłady mięsne (Łuków, Jarosławiec, Lublin).

 

Węgiel, gaz i bursztyn

 

W Lubelskiem coraz większe znaczenie ma przemysł wydobywczy. W okolicach Lublina, Świdnika i Stężycy znajdują się tu pokłady gazu ziemnego. Natomiast w pobliżu Parczewa i Niedźwiady - bursztyn. Lubelszczyzna zasobna jest też w węgiel. Od przeszło 30 lat działa tu spółka Lubelski Węgiel „Bogdanka”.

Oprócz kopalni Bogdanka, przemysłowymi filarami regionu są m.in. Zakłady Azotowe „Puławy” będące częścią Grupy Puławy. Lubelskie przedsiębiorstwo to nie tylko europejski lider w produkcji nawozów sztucznych.

 

Produkcja śmigłowców w PZL-Świdnik, PAP/Wojciech Pacewicz

 

Kolejnym, znaczącym zakładem w regionie jest spółka PZL-Świdnik, producent śmigłowców, będący częścią międzynarodowego koncernu AgustaWestland. Lubelska firma słynie na świecie z produkcji jakościowych elementów kompozytowych dla lotnictwa.

 

źródła: GUS (marzec 2015 r.)

 

Fabryka Łożysk Tocznych w Kraśniku to przykład firmy, którą niemal pogrążył światowy kryzys ekonomiczny w 2009 roku, ale ostatecznie udało się jej wyjść z tego obronną ręką. FŁT została sprywatyzowana – od maja 2013 roku jej właścicielem jest chińska Tri Ring Group. Dzięki temu kraśnicka fabryka mogła rozwinąć skrzydła i wejść na nowe rynki zbytu.

Region słynie z dobrej jakości produktów i silnej marki producentów stolarki drzwiowej i okiennej. Jednym z nich jest Pol-Skone, producent drzwi i okien.

PAP